Beslenme ve Diyet

Anasayfa / Tıbbi Birimlerimiz / Beslenme ve Diyet

DİYETİSYEN TIBBİ İLGİ ALANLARI:

 Kişiye Özel Diyet Programları (Obezite)
 Bireysel Beslenme Danışmanlığı 
 Sağlıklı Kilo Alma Programları
 Diyabet ve Gestasyonel Diyabette Beslenme ve Kilo Yönetimi
 Hamilelik Döneminde Beslenme ve Kilo Yönetimi
 Emziklilik Döneminde Süt Arttırma ve Kilo Yönetimi
 Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Beslenme
 Kalp ve Damar Hastalıklarında Beslenme
 Yeme Bozuklarında Beslenme (Anoreksiya, Bulimiya, Malnütrisyon)
 Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Beslenme
 Geriatride (Orta Yaş Üstü) Beslenme
 Fonksiyonel tıp Beslenme
TEDAVİ EDİCİ BESLENME
 Obezite Tedavisi

Obezite, dünyada ve Türkiye’de giderek artış gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık sadece fiziksel açıdan sorun yaratmayıp kronik hastalıklara sebep olabilir ve metabolik sıkıntılar da yaratabilir.

Obezite tedavisinde amaç morbidite ve mortalite risklerini azaltmak,  kişilere dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaktır. Obezite tedavisinde daha hızlı ve kontrollü bir zayıflama için diyet ve spor beraber yapılmalıdır. Kalıcı zayıflama içinse tedavi sonrasında da yaşam değişikliği gerekmekterdir

 Diyabette Beslenme

Kişiye özel beslenme programı ile diyabetli hastalar için daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat tarzı oluşturulabilir. Özellikle tip 2 diyabette iyi bir beslenme planıyla kan şekeri normal seviyelerde tutulabilirken aynı zamanda hiperglisemi ve hipoglisemiyi önlemek, ideal vücut ağırlığına sahip olmak ve korumak da mümkündür.

Diyabetli hastaların hepsi için geçerli tek bir diyet listesi yoktur. Hastalığın seyrine ve kişinin özelliklerine göre uygulanacak diyet de farklılık göstermektedir. Ancak protein, karbonhidrat ve yağların vücudun ihtiyacını karşılayacak şekilde olması önemlidir.

 Kalp – Damar Hastalıklarında Beslenme

Ülkemizde ve dünyada oldukça sık görülen kalp ve damar hastalıklarında genetik faktörler dışında beslenme tarzı da etkili olmaktadır. Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlığı bu hastalıkların ilerlemesine sebep olabilir. Akdeniz beslenme tipi dediğimiz beslenme alışkanlığına uyulduğu takdirde bu hastalıklara yakalanma riski azalır ve kalp – damar sağlığı da korunmuş olur.

* Akdeniz diyeti; bol miktarda meyve ve sebze, tahıl, kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler ile yüksek miktarda posa, orta miktarda balık ve tavuk, düşük düzeyde kırmızı et tüketilen, zeytinyağından zengin, doymuş yağlardan fakir bir beslenme şeklidir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

Obezite ameliyatından sonra hastaların yaptığı en büyük hatalardan biri beslenme programlarına dikkatli bir şekilde uymamalarıdır. Fakat ameliyat sonrasında beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliği kalıcı kilo kaybı için esastır.

Hastahanemizde obezite ameliyatı olmuş hastalara, uzman diyetisyenlerimiz tarafından ulaştıkları kiloyu korumaları için kişiye özel diyet programı hazırlanmaktadır. Hastalar bu programa uyduğu sürece tekrar kilo alma konusunda herhangi bir sorun yaşamayacaklardır.

Beslenme ve diyet bölümümüzde tedavi amaçlı verilen diğer danışmanlık hizmetleri şöyle sıralanabilir:

 Gut hastalığında beslenme
 Tansiyonda beslenme
 Tiroid hastalıklarında beslenme
 Böbrek hastalıklarında beslenme
 Diyabette beslenme
 Polikistik Over Sendromu ve beslenme ( PCOS )
 Antikoagülan (kan sulandırıcı ilaçlar) kullanımında beslenme
 Menopozda beslenme
 Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
 Metabolik sendrom ve beslenme
 İnsülin direncinde beslenme


Özel Diyetlerde Beslenme

 Çölyak Hastalığında Beslenme

Çölyak hastalığı en sık görülen besin intoleransların danbiridir. Bu hastalık genetik kökenli olup; buğday, arpa ve çavdar gibi tahılları içeren gluten adı verilen protein tüketildiğinde ortaya çıkar.

Çölyak, her yaşta ve iki cinsiyette de görülebilir. Hastalar ömür boyunca en etkili tedavi yöntemi olan glutensiz beslenmeye dikkat etmelidirler. Ancak bu sayede vücut normal, sağlıklı haline dönebilir.

 Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen diyette et ürünlerinin yerine (kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri de dahil) tahıllar, sebzeler, soya, kuru baklagiller ve meyve gibi bitkisel besinler tüketilir. Vejetaryen diyet, dikkatli ve disiplinli bir şekilde planlanıp uygulandığında sağlığın üzerinde olumsuz etkileri bulunmaz.

Vegan beslenme ise vejetaryenliğe ek olarak et ürünlerinin yanında hayvansal gıdaların tümünü kullanmayı reddetmek demektir. Yani beslenmede süt, yumurta ve bal gibi yan ürünler de tüketilmez bunlar yerine soyadan yapılmış ürünler, sebzeler, baklagiller, mercimekler, meyveler, tahıllar, kuruyemişler ve mantarlar tercih edilir.

Alanında Uzman

Diyetisyenlerimiz

Language