Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Yeni Hayat Tıp Merkezi’nde çocuklarınız bizler için çok değerlidir.
Çocuklarınızın fiziksel ve zihinsel gelişiminin takibi yapılarak gerekli tanılar ve tedaviler uygulanmaktadır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 0-16 yaş arası çocukların sağlıklı gelişimlerinin izlemi hastalıklarında ayaktan takibi ve tedavileri en uygun koşullarda ve kliniğimizin konforlu ortamlarında yapılmaktadır.
Çocuk Hastalıkları Doktorlarımız Hafta içi ve hafta sonu hizmet vermektedir.
Çocuk Hastalıkları Nelerdir?
Çocuk hastalıklarının birçok çeşidi vardır. Bunların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuklarda Alerjik Hastalıklar
Çocuk hastalıkları bölümlerine en sık başvurma nedenlerinden biri alerjidir. Ek gıdaya geçilen ilk aylardan itibaren bebeklerde alerjik hastalıklara rastlanılmaktadır. Özellikle atopik dermatit (egzama) ve besin alerjileri bebeklik çağında görülen en yaygın alerjilerdendir. Çocuklarda alerji, büyüdükçe kendiliğinden geçebileceği gibi bazı kişilerde kalıcı da olabilir.
Ürtiker (kurdeşen), çocuklarda sıkça karşılaşılan bir diğer alerji türüdür. Ürtiker genellikle enfeksiyon kaynaklı olup bazen de besin alerjisinin bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Alerjik rinit, burun tıkanıklığı ve öksürme gibi bulgularla kendini belli eder. Yaş ilerledikçe kendiliğinden azalma ihtimali bulunan alerjik rinit, genellikle ev tozu, küf, evcil hayvan tüyleri ve ağaç polenleri sebebiyle daha şiddetli geçirilebilir.
Çocuklarda astım belirtileri, okul öncesi dönemde de sık olarak görülür. Bu durum aileleri çok endişelendirse de çoğu zaman geçici bir durumdur, kendiliğinden iyileşebilir. Çocukların bulunduğu ortamda sigara içilmesi ve kirli havaya uzun süre maruz kalmaları astım belirtilerinin gelişmesine neden olabilir. Bunların yanı sıra, böcek ve ilaç alerjilerinin tedavisi de çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümümüzde yapılmaktadır.
Çocuklarda Kusma ve İshal
Çocuklarda kusma ve ishal; Akut ishal çoğunlukla 0-5 yaş grubundaki çocuklarda rastlanan en sık enfeksiyonhastalığıdır. Mide ve bağırsakların iltihabıdır. Özellikle virüs kaynaklı olanlar kendi kendine düzelir. İshal, neden olan etken ile bulaşmış yiyeceklerin yenmesi, suyun içilmesi, kirli ellerin ağza götürülmesi ile bulaşır.
İshal, dışkılama sayısının artması, niteliğinin değişmesi, daha sulu ve akışkan hal almasıdır.İnce bağırsak kaynaklı ishallerde dışkının miktarı ve sıvı içeriği fazla iken, kalın bağırsak kaynaklı ishallerde sıvı miktarı daha azdır.
Çocuklarda ishale genellikle kusma eşlik eder. Özellikle küçük çocuklar ve bebeklerde ishal sırasında bakım çok önemlidir. Küçük çocuk ve bebekler sıvı ihtiyaçlarını kendileri yeterince karşılayamayacakları ve sıvı-elektrolit eksikliği hızla bilinç kaybına dönüşeceği için yakından izlenmeli ve beslenmelidir.
Çocuklarda Yüksek Ateş
Anne babaları en çok endişelendiren belirtilerden olan yüksek ateş, aslında beynin hipotalamus bölgesinin bir savunma mekanizmasıdır. Kanda bulunan bakteriler, virüsler ve toksinler tıpkı bir termostat gibi çalışan hipolatamusun vücudun ısısını artırmasına sebep olur. Yüksek ateşte mikroplar hızlaca bölünüp çoğalmazken, savunma hücrelerinde çok hızlı bir şekilde çoğalma görülür.
Ateş, müdahale edilmediğinde ciddi tablolara neden olabilirken, bazen önemli hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu nedenle ateşin nasıl düşürüleceğinin bilinmesi ve vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir
Çocuklarda Görülen Bulaşıcı Hastalıklar
Su çiceği, kızamık, kızıl ve kabakulak; çocukluk çağında görülen bulaşıcı hastalıklardandır. Park ve okul gibi kalabalık ortamlarda sık vakit geçiren çocukların bu hastalıklara yakalanma olasılığı daha fazladır. Oldukça tehlikeli olan bu çocuk hastalıklarının önüne geçmek için mutlaka kitlesel aşılama yapılması gereklidir.
Verilen Hizmetler;
Çocuk Hastalıklarının Teşhis ve Tedavisi için merkezimizde yapılabilen Laboratuvar ve Görüntüleme Tetkiklerini şu şekilde sıralayabiliriz.